"Als opkomende speler uitgroeien tot een veiligheidspionier? Dat doen ze ons niet meer na”

De jaren 80 en 90 van de vorige eeuw bleken absolute bloeijaren voor ons familiebedrijf. Daar hadden niet alleen de almaar groeiende omzetcijfers mee te maken. Eén lumineus idee van oprichter Paul Put zorgde ervoor dat SKP altijd bekend zou staan als een team van pioniers.

Van visie naar officieel veiligheidslabel

Een werkplaats zonder veiligheidsregels of een productieproces zonder strikte veiligheidsvoorschriften, we zouden het ons vandaag niet meer kunnen voorstellen.

Ondanks dat de materialen in onze sector onvoorwaardelijk de veiligheid van werkmensen en voorbijgangers horen te garanderen, was er in de beginjaren van SKP nog veel ruimte voor verbetering op het vlak van regelgeving en veiligheidsgaranties.

Voor oprichter en voormalig zaakvoerder Paul Put was de tijd gekomen om daar verandering in te brengen. “Ik wil zwart op wit aan onze klanten kunnen bewijzen dat de materialen die we verdelen uitvoerig getest zijn op veiligheid en dus ook écht 100% veilig zijn”, weerklonk het.

Het bleef niet bij woorden. Hij nodigde anno 1983 keuringsinstantie AIB – het huidige Vinçotte – uit om zijn visie uit de doeken te doen. Zij hadden duidelijk oren naar het voorstel, want niet veel later werd het nationale VGS-label (Veiligheidsgarantie/Garantie Sécurité) geboren. Alleen materialen die uitvoerige tests en vermoeiingsproeven doorstonden, konden in aanmerking komen voor het label. “Als kleine speler tegenover de gevestigde waarden introduceerden we iets unieks in onze markt. Dat doen ze ons nooit meer na”, aldus een fiere Paul Put.

Eigen keuringsprogramma in samenwerking met AiB

Nog steeds een extra oog voor veiligheid

Een baanbrekende gebeurtenis. Materialen die via leveranciers in de markt kwamen, moesten voortaan namelijk per definitie gekeurd zijn. Dit viel volledig ten laste van de klant en diende te gebeuren alvorens de producten mochten ingezet worden. Met het VGS-label in de hand konden klanten van SKP bovendien onmiddellijk  aan de slag. Naast een gerust gemoed garandeerden we onze afnemers dus ook bijkomend praktisch gemak.

Anno 2025 is van het VGS-label geen sprake meer. Materiaal- en productveiligheid werd binnen de Europese Unie meer en meer prioriteit. Dat leidde in 1995 tot de invoering van de eerste CE-machinerichtlijn.

Huidig zaakvoerder Tom Put: “We mogen enorm fier zijn dat we als eersten zo intensief met de veiligheid van onze klanten bezig waren. Dat Europa volgde, is daar het ultieme bewijs van. Helaas wil  een enkele CE-markering tegenwoordig niet zeggen dat een materiaal ook effectief 100% veilig is. En dus heeft het CE-label ironisch genoeg misschien wel een averechts effect in bepaalde gevallen.”

“Daarom dat we ook 50 jaar na onze oprichting hard op die veiligheidsnagel blijven kloppen. Harder dan eender waar. Terwijl Europa de verantwoordelijkheid effectief volledig bij hun fabrikanten  legt, laten we bij SKP nog steeds niets aan het toeval over. De fabrikanten waar we mee samenwerken kennen we door en door. We bezochten hun bedrijfssite en weten perfect of ze aan de veiligheidsregels voldoen. Is dat niet het geval, gaan we simpelweg niet met hen in zee.”

“Met andere woorden, onze klanten kunnen meer dan ooit op hun beide oren slapen als het over hun veiligheid gaat tijdens de werkzaamheden”, besluit Tom Put.


Ontdek 50 jaar SKP